Followers

Saturday, October 29, 2011

FOBIA atau TRAUMA???

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

waa.. dah LAMA benar tak benarkan JARI-jari menaip di LAMAN BLOG comot ni... bukan NIAT nak lupakan tapi di sebabkan ada ja HALANGAN mendatang so NIAT tu terpaksa di lupakan... cuma sejak KEBELAKANGAN ni agak LAPANG sedikit berikutan CUTI DEEPAVALI and then LECTURE pergi KURSUS tapi by this week dah MULA busy balik... LECTURE nak ganti kelas 2 MALAM katanya.... mana ASIGNMENT dia tak siapkan lagi! waduh GAWAT!

back to the STORY, ada dia antara korang mesti pernah dengar pasal FOBIA dan TRAUMA kan?? korang tau tak apa itu TRAUMA dan FOBIA? kalau tak tau meh aku nak BAGITAU! 

TRAUMA terjadi bila gangguan EMOSI berlaku di mana seseorang itu pernah TERLIBAT dalam kejadian NGERI dan MENAKUTKAN.. contohnya pernah LEMAS atau kemalangan KERETA..... TRAUMA merupakan tindak balas EMOSI kepada sesuatu yang pernah TERJADI dalam jangka MASA yang panjang.. ada diantara mereka yang MENGALAMI TRAUMATIK akan mengalami trauma mental dan trauma fizikal di mana bertindak MENGASINGKAN diri dari dunia luar.. tapi tak semua orang akan menjadi seperti itu bila mendapat BANTUAN dan juga SOKONGAN yang secukupnya dari mereka2 yang terdekat dengan MANGSA..... contohnya, aku SEBELUM ni pernah LEMAS dalam KOLAM renang... so TRAUMA dengan AIR + KOLAM RENANG masih ada lagi......

FOBIA pulak terjadi akibat dari KETAKUTAN seseorang kepada sesuatu. boleh di jelaskan sebagai KETAKUTAN yang melampau! FOBIA terbahagi kepada 3, pertama ialah FOBIA secara KLINIKAL dan terbahagi kepada tiga bahagian... pertama ialah FOBIA untuk bersosial.. orang yang mengalami FOBIA jenis ini mengalami masalah untuk berhadapan dengan orang ramai kerana takut dengan KRITIKAN orang lain terhadap dirinya.. kedua ialah Fobia terhadap sesuatu..Golongan ini merupakan mereka yang takut kepada sesuatu seperti ULAR, LABAH-2 dan sebagainya. golongan ini akan sedaya upaya untuk mengelakkan diri dari bertembung atau melihat benda atau apa saja yang mereka takut! ketiga ialah AGORAFOBIA.. golongan ini takut meninggalkan rumah atau kawasan yang dianggap selamat dari sebarang ancaman! ini terjadi mungkin di sebabkan FOBIA terhadap kawasan lapang atau sebagainya...

FOBIA kedua ialah FOBIA secara KHUSUS! golongan ini melahirkan rasa ketakutan terhadap sesuatu secara berterusan.. KETAKUTAN yang berterusan boleh menyebabkan mereka hilang KAWALAN, PANIK dan juga PENGSAN! FOBIA ketiga ialah FOBIA secara SOSIAL.. golongan ini mempunya KETAKUTAN untuk berhadapan dengan orang ramai. berbanding dengan FOBIA secara KHUSUS dimana KETAKUTAN terhadap situasi dan OBJEK tertentu! mereka yang mengalami FOBIA secara SOSIAL takut akan penerimaan orang lain terhadap apa yang mereka lakukan.. mereka takut akan CACIAN dan UMPATAN dari orang sekeliling mereka.....

p/s KREDIT kepada en GOOGLE untuk maklumat mengenai FOBIA dan TRAUMA! 

2 comments:

athirah rosli said...

eh ingatkan dua tu same je.. ngee

epoitdya said...

owh tk sme eh due2 uh .... oooooo bwu twwwwww :))

\